De puberteit is voor de meeste jongeren een lastige periode. Er verandert veel in hun leven: hormonaal gebeurt er van alles, ze gaan naar een andere school, maken nieuwe vrienden en krijgen relaties. Kortom: ze gaan hun eigen leven ontdekken en doen dit bij voorkeur op afstand van hun ouders. Deze periode duurt totdat hun hersenen zijn volgroeid, zo rond hun 23ste jaar.
De puberteit is ook voor ouders vaak een lastige periode. Je ziet je kind volwassen worden, goede keuzes en soms complete misstappen maken. Ingrijpen zoals toen ze klein waren, lukt vaak niet meer. Je kind staat dit niet toe. Hij of zij wil zelf bedenken wat ze doen met hun leven. En dit kan tot heftige botsingen thuis leiden.
Over het algemeen is dit een gezonde ontwikkeling. Jongeren moeten hun eigen weg bewandelen. En daar hoort bij dat ze zich afzetten tegen hun ouders, tegen wat ze kennen van thuis, en met nieuwe dingen gaan experimenteren.
Maar niet bij iedere jongere gaat het goed. Sommigen komen vast te zitten in hun ontwikkeling en weten niet hoe ze eruit moeten komen. Je ziet dat je kind zich steeds rotter voelt en zich steeds meer terugtrekt of juist tegen alles in gaat. Dan is het lastig als je als ouders niet kunt of mag helpen.
Jongerentherapie kan op zo’n moment een uitweg bieden!