geweld2

Word je agressie de baas!

Herken je dit?

Ben je snel geïrriteerd? Of juist boos, woest, agressief?
Heb je dan zin om te gaan schelden? Met iets te gooien? Deuren te gaan slaan? Vechten?
Heb je vaak ruzie met je ouders en broer of zus? Vechtpartijen met andere jongeren?
Heb je problemen op school? Word je er vaak uitgestuurd?
Begrijp je niet waarom anderen daar zo’n probleem van maken?
Voel je je niet begrepen waarom jij zo boos kan worden?
Maken anderen je alleen maar bozer omdat ze stomme dingen zeggen of tegen je gaan schreeuwen?
Hebben ze geen respect voor jou?
Noemen ze jou onhandelbaar, lastig, moeilijk?

Last van je agressie?

Boos zijn kan vaak erg opluchten. Al je frustraties eruit gooien. En hoe meer ze je niet begrijpen, des te bozer kan je worden. Boos zijn heeft een belangrijke functie. Het helpt je voor jezelf op te komen. Wanneer je voor jezelf opkomt, dwing je vaak respect af. Maar als je te vaak boos bent, krijg je steeds vaker ruzie. Anderen willen niet meer met je omgaan, zijn soms zelfs bang voor je. Op school heb je alleen nog maar problemen. Thuis is het ook niet meer gezellig. En dat maakt het leven er niet leuker op.

Zelf vind je het wellicht ook niet fijn om zo snel boos te zijn. Wil je dit niet meer? Dan is deze therapie iets voor jou!

Wat gebeurt er in therapie?

In therapie gaan we samen aan de slag. Eerst gaan we kijken wat jouw goede reden is om boos te worden. Want dat kan voor iedereen anders zijn. De ene jongere is erg verdrietig vanwege de scheiding van zijn ouders, maar wil dit niet voelen en wordt daarom boos. De andere jongere voelt zich erg onzeker, maar laat liever boosheid zien dan onzekerheid.

Als jij weet waarom jij zo snel boos wordt, heb je een keuze om je boosheid op een andere manier te laten zien. Bijvoorbeeld door duidelijk je mening te geven, in plaats van te schelden. Dat lijkt nu misschien nog lastig voor te stellen. Maar al veel jongeren die ik geholpen heb, hebben dit ervaren.

Ga de uitdaging aan om ware respect van een ander te leren krijgen, zonder in je boosheid te blijven hangen.